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ISCA was invited by IALEHA to participate in a panel discussion about concerns interpreting the 
IL State Sewage Code at their annual Wastewater Conference.  This was in response to then 
President Brad Cates' Winter 2017 ISCA Newsletter Message and a follow-up call between Brad 
and Wil Hayes, Peoria Co. Environmental Health Administrator.  The panel included an installer, 
Rick Maguire of Maguire Backhoe Inc., Chad Moorman, IDPH, and Don Fehrenbacher, ISCA 
with Donnie Simmons, Env. Health Admin., Livingston Co moderating.  In preparation an ISCA 
Ad hoc Committee developed a list of concerns (the members were Brad Cate, Jerry Berning, 
Doug Gaines, Bill Teater and Don F.)  Other classifiers were contacted to share their viewpoints, 
but they declined.  The ISCA Council discussed and approved the Committee's list and these 
were provided to Donnie Simmons who developed the questions that were posed to the panelists.  
 
Question 1:  Does the State Code Require a Soil Investigation on Every Wastewater System 
installed in Illinois based on Section 905.190 b)3)?   Chad Moorman was asked first and he 
stated that some systems such as surface discharging ones should not necessarily require a soil 
investigation.  Don F. stated that even these systems require a soil investigation to make the 
technological feasibility evaluation before a Waters of the U.S. (WOUS) determination as per the 
IL-NPDES IL-G62 general permit.  Rick Maguire stated that he uses soil evaluations on all the 
systems he installs.  
 
Follow-Up to Question 1: What is the Correct Procedure for IL-NPDES General Permits and 
WOUS Determinations?    Donnie S. stated that some counties in southern IL were installing 
surface discharging systems based on the homeowner's determination that the discharge would 
not reach the WOUS.  Chad stated that it is the responsibility of USEPA to set standards for the 
NPDES program.  Don F. reiterated that a soil evaluation should be used for the technical 
feasibility part and that adjacent wetlands and ephemeral streams could be part of the WOUS 
based on Supreme Court Decisions and not just Traditional Navigable Waters.  Rick Maguire did 
not have experience with NPDES permits.  Chad stated that a berm could be used to contain a 
surface discharge and avoid the WOUS.  [Later in the program, Jason Hewitt, NPDES 
Coordinator for USEPA, Region 5 Chicago, agreed for the most part with Don F.'s comments 
and defined ephemeral streams as ones that flow at least 3 months during the year.  He also 
stated that USEPA hoped to turn over enforcement of NPDES in Illinois to IEPA.] 
 
Question 2:  What is the proper Sampling Distance between Borings for a Soil Evaluation?   Don 
F.  quoted the Code, "...borings shall be at least 50 feet apart..." as a minimum not a maximum.  
He said that a soil evaluation should represent the proposed absorption area and that if only one 
soil boring was in that area or close to the perimeter of it, that the other borings could be much 
further apart based on the classifier's judgment and to identify the best area.  Also He stated that 
one boring should represent the lowest elevation of the proposed absorption area.  He went on to 
state that the relationship between the classifier and installer should be a close one based on 
working together when possible and mutual sharing of knowledge.  Rick Maguire said that he 
works primarily with one classifier and that they have an excellent professional relationship.  The 
audience asked if there was a maximum distance and Don F. said that it was difficult to set a 
maximum as a hard and fast rule.  Rick Maguire shared that he has pulled as many as 6 borings 
for the classifier he works with and this can be useful for a large site or a site that is altered after 
the investigation.  He gave an example of a house built with a walk-out basement and that the 
construction ruined the proposed absorption area, but that additional borings some distance 



away identified an alternative suitable area.  Don F. stated that additional borings should be part 
of a good soil investigation when a proposed absorption area is poorly suited or on a large lot.   
  
Question 3: What is the Correct Separation Distance to a Limiting Layer and what is the Correct 
Depth below the System Trench to Determine the Loading Rate?   Donnie S. stated the distinction 
between the vertical separation distances of 2 feet or 3 feet (for soils with loading rates >.62 
gal/day/ft2) to a seasonal high water table and the depth to evaluate loading rates being 2 feet 
below the trench bottom.  Don F. said Donnie S. was correct and restated what he said and 
clarified that a limiting layer is a seasonal high water table or a layer with essentially a 0.0 
loading rate.  The additional 1 foot of separation to limiting layer on the more permeable soils 
was designed to insure proper treatment of the effluent in these soils.  The 2 feet depth below the 
trench for determining the design loading rate was considered adequate for all soils. [NOTE: The 
code states that the zone to determine loading rate starts at the top of the gravel or gravelless or 
chamber system to 2 feet below the bottom of the trench, Section 905.60a)1).]   Rick and Chad 
agreed with the discussion. 
 
Question 4: How should Soil Fill be Evaluated for Wastewater System Design?   Don F. 
responded that a soil classifier evaluates fill soil that preexisted on a site much as they do a 
natural soil.  He also stated that classifiers are generally conservative when evaluating fill 
material due to possible compaction or high variability.  He said that he has encountered fill that 
was so carefully placed that it could not be distinguished from a natural soil until further 
sampling found the natural soil below, but that this was not a common situation.  An audience 
member asked about determining seasonal high water table in fill and Don F. agreed it was 
difficult unless there was an undisturbed adjacent area or the fill could be penetrated to the 
natural soil below.  Another audience member asked about a restored strip mine area with 20 feet 
or more fill and Don F. said that makes it more difficult to evaluate seasonal high water table by 
the soil borings alone.  Someone then asked if a percolation test was required for fill as stated in 
Section 905.60a)9)c)v).  Don F. said that Section 905.60 applies to the use of fill to construct an 
absorption system as it is titled "...Construction Requirements" and that a preexisting fill 
situation is covered in 905.55 "...Design Requirements."  No one responded but an audience 
member asked if he was against additional testing.  Don F. said that in general he was not 
opposed to additional testing but that the Code does make a distinction between design 
requirements and construction requirements.  Another audience member stated that Indiana had 
criteria for evaluating fill.  Don F. responded that our Illinois table has categories for 
Structureless or Massive soils.   Another person in the audience stated that each discontinuity in 
fill could create permeability issues and that the colors are relict and Don F. agreed with them.  
Chad was asked the meaning of the statement: "The use of fill for installing subsurface seepage 
systems shall not be approved for lots platted after March 15, 1996." 905.60a)8)B) Chad 
responded that it means just what is says.  A classifier in the audience asked about a gravel pit 
restored many years in the past but platted after the 1996 cutoff date and if that date referred to 
when the fill was placed and Chad answered, no it referred to the date the lot was platted.  Chad 
said that a cluster system on an adjacent nonfilled area could be used in that situation.  Don F. 
repeated for the third time that these requirements are in the section titled "Construction 
Requirements" not "Design Requirements." 
 
Overall the discussion was a good start to clarify some of the soil technical parts of the Illinois 
Sewage Code.  ISCA looks forward to further coordination and training opportunities with 
IALEHA and other pertinent organizations and agencies. 
  
Submitted by Don Fehrenbacher 


